close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

něco o koních Test

5. září 2008 v 8:37 | TEXTY ČLÁNKY
1)Na co se používá Francouzký anglo-arab???
a)Na tah
b)Na Drezuru
c) Na Parkur
2)Jaké může mít zbarvení???
a)Ryzý,plavý,černý
b)Modrý,zelený,červený
c)ryzý,hnědy nebo šedý
3)Jaký má temperament???
a)Je to klidné a snášenlivé plemeno
b)Je celkově klidný
c)Divný
4)Odkud pochází plemeno Auxois???
a)z Francie
b)z Německa
c)z čech
5)Na co se toto plemeno používá???
a)Na Drezuru
b)Na tah
c)Parkur
6)Jaké má zbervení???
a)Hnědý,oranžový a plavý
b)mavohnědý,ryzý někdy tmavě ryzý
c)Nemá žádnou barvu=o)
7) na co se používá Noriker(Norik)???
a)Na tah...
b)No samo že na parkur???
c)Norik neexistuje!!!
8)Odkud Pochází??
a)Z České rep.
b)Z Tramtárie (protože neexistuje!!!)!!!
c)Z Rakouska
9)Jaký typ je Norik???
a)No samo že Plnokrevník
b)Ne je to určo chladnokrevník
c)nene je to teplokrevník!!!
10)Z jáké země je Mustang???
a)s USA
b)s NDR
c)je z Ruska
11)Jakou má Mustang barvu???
a)Jedině bílou
b)jakoukoli
c)jenom zelenou=o)
12) jaký je to typ???
a)Polokreevník
b)chladnokrevník
c)Teplokrevník
13) Na co je nejvhodnější Fríský kůň??
a)Parkur,Drezura
b)zápřah,Drezura
c)Neumí nic=o)
14)Jaký je to typ???
a)chladnokrevník
b)plnokrevník
c)teplokrevník
15)odkud pochází???
a)Německo
b)Fríský stát
c)Nizozemsko
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 katy(Fíďa) katy(Fíďa) | Web | 6. září 2008 v 20:09 | Reagovat

1)c)

2)a)

3)a)

4)b)

5)a)

6)b)

7)a)

8)c)

9)b)

10)a)

11)b)

12)c)

13)b)

14)a)

15)c)

Ták to je vše..doufám,že mám aspoˇM polovinu dobře....Ten začátek mi příde těžkej akže to mám asi všechno špatně,ale ke konci je to lehčí tak mám určitě něco dobře:)jina pěkný bločeek

2 nikolka nikolka | 6. září 2008 v 20:23 | Reagovat

fídovýborně máš 12otázek dobře stoho 3 špatně no to je výbrné tak dostaneš zaodměnu obrázek a diplomek :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama